Tilbage til bogen

Lektørudtalelse af "Alamo" (som ny roman):

 


 

Alamo (39 sider)

Jesper Wung-Sung

Bog Drengen Jacob beskriver den dramatiske 13 dages belejring af fort Alamo 1836. Mexicanerne angriber texanerne, og Jacob kæmper på lige fod med de voksne. Hvordan vil det gå ham og de andre i fortet?.

Emner: belejring; for 11 år; for 12 år; for 13 år; for 14 år; historie; krige; Texas; USA; Mexico; 1830-1839

Materialevurdering

Kort om bogen
I denne blodplettede dagbog kan du følge angrebet pa Fort Alamo i Texas i 1836, som 14-årige Jacob oplever det. Fra 11 år.

Beskrivelse
Bogen består af Jacobs 13 dagbogsnotater. Lidt tilfældigt havner den fattige, forældreløse dreng på Fort Alamo i Texas . Han bliver en af de knap 200 mænd, der forsvarer fortet mod en meget større mexicansk hær. Dagbogen veksler mellem beskrivelser af belejringen og angrebet på fortet og en række tilbageblik, der i brudstykker giver et billede af Jacobs baggrund og fortid.

Vurdering
En barsk og svær bog, for vi følger blot Jacobs notater uden yderligere forklaring, og for mange vil den historiske ramme, som bogen bygger på, være ukendt. Men man bliver grebet af den ægthed, som form og indhold til sammen skaber, når man lukkes ind i Jacobs usorterede tankemylder. Bogen giver indtryk af at være den "ægte" dagbog: Papomslaget er trykt, så det ligner læder, der er blodpletter på forsiden, som går igen på de gullige sider sammen et aftryk fra en kop. Et skudhul gennemhuller bogen, og skrifttypen ligner håndskrift. Det er en stærk og anderledes bog, som kræver noget af sin læser.
Begynd evt. med at google lidt baggrundsviden om slaget ved Alamo.

Andre bøger om samme emne
Alamo er i 2005 udgivet som billedroman illustreret af Rasmus Bregnhøj. Teksten er den samme, men denne fremstår med sit anderledes layout og uden illustrationer som en ny bog.

Til bibliotekaren
Varm anbefaling til en smal bog, der bl.a. vil være interessant i danskundervisningen. Køb også, selv om tidligere udgave haves.

Materialet er vurderet af: Janne Møller Nielsen, DBC, december 2016


 

 


Til start på siden