Tilbage til bogen

Anmeldelser af "Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver":

 

 

 

 

Målgruppe: 8+

”Der var engang et Jesusbarn. Eller rettere, der var bare Arthurs lillesøsters dukke med lyserødt plastichoved, blå øjne og lange sorte øjenvipper, der gik op og ned, som fik hun hele tiden sandkorn i øjnene.  De øvede krybbespillet, og gymnastiksalen var den ørken, som Josef hjalp Maria igennem.” (s. 36)
 

Jesper Wung-Sung har tidligere gjort sig i julekalendergenren med Forbrydelse og fodbold, som var Børnenes U-landskalender, lavet på baggrund af en rejse i Sydamerika for Danida, tilbage i 2007.

Nu vil han så, sammen med illustratoren Lasse B. Weinreich, hjælpe børnene igennem den lange julemåned op til juleaften med kalenderbogen Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver.

Det sker med en rigtig drengerøvsjulekalender, der til fulde lever op til julekalenderkravene om at:

    Julen er i (overhængende) fare
    Forældrene er fraværende
    Hovedpersonen går så meget grumme igennem for at redde julen
    Fortællingen rummer et element af romantik, julehygge og julegran
    Der er tilsat gys, splat og gru
    Og det hemmelige krydderi; en skøn østeuropæisk au pair Marivuda, med et heimgebackenes Dänisch språk og en manglende fortand, der egentlig skal hjælpe familien på vej, men som…..

Med valget af hovedpersonens navn Kaj og og hans udkårnes Gerda, som også spiller Maria i krybbespillet, kommer man til at tænke på H. C. Andersens kuldegysende eventyr ”Snedronningen.” Mon det er den rolle, Marivuda er tiltænkt?

Ikke alene er Kaj travlt beskæftiget med at holde skolens ondskabsfulde, ildelugtende buksevandsuddelende tyran, Conrad Ørevoks, fra livet. Kaj er også tildelt den krævende hovedrolle som Josef i årets julekrybbespil på skolen, og så er der lige hjemmefronten.

Nu har hans fortravlede mor og far nemlig anskaffet Marivuda, som Kaj tror vil skiveskære julemanden. Det er derfor op til Kaj at redde den gode julestemning, og det kræver et opgør med en mistænkelig au pair, der tilsyneladende ikke ved alt det gode, hun skal gøre.

Men skindet kan bedrage, det ved Kaj, og det er ikke alt, der skinner, der er en julestjerne, så Kaj har travlt. Mon der bliver jul i det lille hjem?

Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver sender på mange måder hilsener tilbage til Jesper Wung-Sungs tidligere bøger, drengeuniverser og drengefigurer – såsom ”Pelle Johns engle.”

Fortælletempoet er højt, sproget ligger godt i munden, fortællingen er sammenhængende med ”cliffhangers” mellem de enkelte dagskapitler, og jeg kender mange børn, der vil elske fortællingen om Kaj, Marivuda, Conrad Ørevoks, Gerda og den tilstundende jul. Slutningen på fortællingen skal ikke afsløres her, men Marivuda bliver sendt godt afsted.

Lasse B. Weinreichs illustrationer passer som julehjerte til juletræet i den til tider bloddryppende fortælling. Der er kun tilbage at ønske Glædelig Julekalenderjul – og fundere over, at der godt nok er langt fra fortællingen her til fortællingen og fortællertonen i eksempelvis Franz Berliner, Jørn Birkeholm og Robert Fiskers ”Jul i Gammelby” fra 1979. Julen, børnene og verden er gået rent af lave.

Glædelig Jul og god læselyst.

Søren Fanø, Bogbotten.dk, d. 22/10-2018


 

Kalenderbog. Kaj skal redde julemanden fra en morderisk au pair. Hunvirker sød på overfladen - men Kaj har gennemskuet hende.

Attentat mod julemanden

Brødrene Kaj og Troels har møgtravle forældre, som ikke har andet i hovedet end de kontrakter, de skal nå at have færdige på arbejdet inden jul De er sjældent hjemme, og derfor er der ikke rigtig julet i familiens store tomme hjem. Det bliver der vendt op og ned på, da forældrene hyrer en filippinsk au pair, som skal sørge for julestemningen i huset.
          Lillebror Troels bliver hurtigt glad for den lille filippinske dame, der hedder Marivuda og mangler en fortand. De hygger og griner i køkkenet hver eftermiddag, mens de drikker te. Storebror Kaj derimod synes, det er sært, at der pludselig skal bo en fremmed dame i kælderen. Han synes også, hendes sorte tandhul minder ham om den jul, der bare ikke rigtig er der.
          Kaj er heller ikke sikker på, at Marivuda er den, hun udgiver sig for at være. Faktisk mener han at se flere tegn på, at hun har spærret børn inde, som hun tidligere har passet. Og ikke nok med det: Hun har sandsynligvis planer om at myrde julemanden, binde ham fast og skære skiver af hans mave med en pålægsmaskine.
          Fantasien løber muligvis lidt af med Kaj, men uanset hvad er han ikke tryg ved situationen. Så han bruger dagene i december på at afsløre, hvem Marivuda i virkeligheden er. Hvorfor er hun for eksempel rejst fra de børn, hun har passet i både Tyskland, Sønderborg og Vejle? Og hvorfor har hun en mærkelig voodoodukke liggende under sin hovedpude?
          Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver er en kalenderhistorie med et lille kapitel til hver dag i december frem til jul. Kaj finder ud af, hvem Marivuda er, men det ville være ærgerligt at afsløre her.
          Til gengæld kan jeg love dig, at det er en blændende julehistorie med det hele: Der er gys og afhuggede lemmer, der er en sød pige, hvis hår dufter af æble, der er krybbespil og honningkager. Endelig får du en højst overraskende slutning til allersidst, som gør det til en rigtig, ægte julehistorie. Forfatteren Jesper Wung-Sung kan godt lide at bruge kendte historier og vendinger, som han laver om til sine helt egne. Så hold godt øje, mens I læser historien!


Weekendavisen, Stine Reinholdt Hansen, Weekendavisen, d. 07/12-2018
 

 

Fed fantasi får frit spil

Jesper Wung-Sungs julebog til børn er ikke kun i børnehøjde. Den er også sjov for voksne.

Kaj er hovedpersonen i Jesper Wung-Sungs kalenderbog for børn inddelt i 24 kapitler. Kaj er en dreng, der har nok at slås med: fortravlede forældre, skolens tyran, en irriterende lillebror og den første forelskelse. Det kan lyde som en historie, man har læst før, men bogen er langt fra en kliche, for gennem Kajs fantasi bliver selv de mest hverdagskedelige og socialrealistiske situationer til en kamp for at redde julemandens liv og dermed alle børns jul.

Jul med action

Det er familiens nye, godmodige au pair-kvinde, der i Kajs fantasi forvandler sig til en skurk, som står i ledtog med monstre og andre uhyggelige genvordigheder. Det er ikke kun handlingen, der er actionfyldt underholdning. Det er også de ekstravagante illustrationer og forfatterens finurlige sprog. Med afsæt i den aktuelle situation på både verdens- og hverdagsplan kommer læseren heller ikke uden om julens budskab. Kaj lærer både om næstekærlighed og at sætte spørgsmålstegn ved tingenes tilstand.


Mette Pørtner Jensen, Fyns Amts Avis, d. 30/10-2018

 


Til start på siden